Als casemanager was ik blij en opgelucht toen ik onlangs een volledige herstelmelding ontving van een medewerker na een langdurige verzuimperiode. De betreffende medewerker raakte ongeveer anderhalf jaar geleden betrokken bij een ernstig ongeluk. Tot op de dag van vandaag dealt hij nog met de gevolgen. De bedrijfsarts gaf in het begin aan: ‘verbetering is te verwachten, maar het verloop daarvan is niet goed in te schatten’. En dat bleek.

Medewerker was gemotiveerd en gedreven. Hij startte na enige tijd weer met re-integreren in passende werkzaamheden. Het lukte hem met ups en downs zijn werkuren langzaam maar zeker op te bouwen. Het stemde alle partijen positief. Toch kwam het einde van het eerste ziektejaar steeds dichterbij. Een belangrijk moment in de Wet Verbetering Poortwachter om verdere koers te bepalen. En bovendien ingrijpend voor de medewerker omdat er heel wat op je af komt. De herstelmelding leek in eerste instantie in zicht, maar helaas verliep het anders dan we hadden gehoopt. Medewerker was door een medische terugval genoodzaakt te minderen in werkuren.

Dat riep gelijk vragen op voor de verdere aanpak. Wat is de impact van de terugval? Kunnen we de huidige koers blijven volgen? Ik besprak met de leidinggevende en HR adviseur de volgende punten die van belang zijn:

Snel contact opnemen?
Bel 040 – 023 138 50

Na alle overwegingen en risico’s met elkaar te hebben besproken, besloten we de huidige koers te blijven volgen.

  • Werkgever wil werknemer graag behouden en werknemer wil bij zijn werkgever blijven werken. Re-integreren naar ander werk paste niet in dat straatje.
  • Werknemer werkte, ondanks zijn terugval, voldoende uren om meer dan 65% van zijn loonwaarde te verdienen. Volgens de richtlijnen van het UWV is er dan sprake van een goed re-integratie resultaat.
  • De bedrijfsarts schatte de kans op verbetering en volledig herstel voor einde wachttijd (104 weken) aanzienlijk aanwezig. In dat geval moesten we afwachten hoe het herstel verder verliep, met het streven dat werknemer (geleidelijk) kon opbouwen naar volledige contracturen.
  • Ander werk leek niet tot meer arbeidsmogelijkheden te leiden en minder inkomensverlies. Bovendien zou medewerker in het geval van solliciteren zijn energie moeten verdelen, wat opbouw in eigen werk in de weg kon gaan staan.

Na alle overwegingen en risico’s met elkaar te hebben besproken, besloten we de huidige koers te blijven volgen. Er was alleen nog een vraagstuk. De medewerker wilde verlofuren opnemen voor de uren dat hij minder kon werken. Tevens stond ouderschapsverlof op de planning.

Ik deelde de werkgever mee dat er in dat geval geen sprake meer zou zijn van arbeidsongeschiktheid, want de overige uren konden volledig worden ingevuld. De zorg zat in het feit dat medewerker uiteindelijk na het ouderschapsverlof weer volle uren moet gaan werken. Echter kon de bedrijfsarts niet inschatten of dat haalbaar was. Een risico, waar werkgever over moest nadenken. Als medewerker namelijk vier weken na herstelmelding wederom uitvalt, ongeacht of het dezelfde klachten zijn, dan begint de ziekmelding en loondoorbetaling voor werkgever wettelijk weer opnieuw.

Ik realiseerde me dat een herstelmelding ook gevolgen kon hebben voor de lopende letselschadezaak van medewerker en het regres van werkgever tegen de derde aansprakelijke partij. Ik raadde beide partijen aan dit goed uit te zoeken voor werknemer beter te melden. Alle risico’s in overweging te hebben genomen, heeft werkgever er voor gekozen de medewerker hersteld te melden.

Vergroot de mentale weerbaarheid van medewerkers

Van financiële stress tot een hoge werkdruk: elke werknemer krijgt te maken met tegenslag. Een goede mentale weerbaarheid is belangrijk om met negatieve ervaringen om te kunnen gaan. Als werkgever kunt u een hoop doen om te veel stress te voorkomen en de mentale weerbaarheid van uw team te vergroten. Maar hoe herkent u stress bij uw medewerkers? En wat kunt u doen om uw medewerker in dit geval te helpen?
een plan van aanpak opstellen tijdens verzuim

Opstellen Plan van aanpak bij verzuim

Als een medewerker langdurig ziek is, volgen de werkgever en werknemer de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Het doel van deze wet is dat beide zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de medewerker snel en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Een belangrijke stap in dit proces is het opstellen van het Plan van aanpak.
Mindfullness toepassen op de werkvloer

Mindful werken

Het toepassen van mindfulness op de werkvloer kan bijdragen aan het verminderen van stress. Door het verminderen van stress heeft u gelukkigere werknemers en minder verzuim. Teveel prikkels in de omgeving kunnen mindful werken belemmeren. In deze blog worden een aantal tips gegeven om mindfulness toe te passen binnen uw bedrijf.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

Verzuim kan financiële gevolgen hebben voor uw onderneming. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van deze risico’s. Ook hier informeren wij u graag over. Dit doen wij samen met de adviseurs van Vanbreda Risk & Benefits waar ArboTeam onderdeel van is. Zij kunnen u ook adviseren over de mogelijkheden van het verzekeren van deze risico’s.