Werknemer
Volgens de Wet Verbetering Poortwachter bent u – naast uw werkgever – verantwoordelijk voor uw eigen re-integratie. Het is belangrijk om te weten wat de werkgever van u mag verwachten:
- PLICHTEN
- U werkt actief mee aan uw herstel, volgt het advies op van je behandeld arts en bedrijfsarts en gaat zo snel mogelijk weer aan het werk.
- U bent bereikbaar voor ArboTeam, uw werkgever en ingeschakelde deskundigen.
- Het bewaren van alle stukken die u ontvangt van ArboTeam, de bedrijfsarts of uw werkgever, vallen onder uw eigen verantwoordelijkheid.
- U onderhoudt regelmatig, maar tenminste om de 6 weken, contact met uw werkgever over de voortgang van de re-integratie.
- U werkt mee aan de beoordeling van het recht op loondoorbetaling door de vaststelling dat u door de ziekte ook arbeidsongeschikt bent.
- U werkt mee aan begeleiding gericht op zo spoedig mogelijke werkhervatting van passende arbeid.
- U werkt mee aan eventuele medische onderzoeken, die van belang worden geacht.
- U volgt voorschriften die gegeven worden door uw bedrijfsarts die gericht zijn op het bevorderen van het re-integratieproces.
- U geeft veranderingen in uw verblijf-/verpleegadres direct door aan uw werkgever.
- Wanneer u door ziekte (gedeeltelijk) ongeschikt bent voor uw eigen werk, maar wel geschikt bent om andere werkzaamheden uit te voeren, zal uw werkgever (tijdelijk) ander werk aanbieden indien dit aanwezig is. U voert dit vervangende werk uit
- U vraagt tegen het einde van de wachttijd (104 weken), op het daarvoor wettelijk vastgelegde moment, tijdig een WIA-uitkering aan. Wetende dat hiermee de loondoorbetaling door uw werkgever stopt.
- U verleent medewerking aan de redelijke re-integratie inspanningen en verplichten die uw werkgever onderneemt. Dit geldt ook na eventuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst als uw werkgever op grond van wettelijke bepalingen nog wel verplicht is re-integratieactiviteiten uit te voeren.
- RECHTEN
- U heeft recht op loondoorbetaling bij de eerste twee jaar van uw arbeidsongeschiktheid.
- Zowel u, als uw werkgever, kunnen een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
- U kan in overleg met uw bedrijfsarts een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.
Werkgever
Uw werkgever is ook verplicht om de Wet Verbetering Poortwachter te volgen. Als u uitvalt wegens ziekte, betaalt uw werkgever minstens 70% van uw loon door gedurende 104 weken. Bij langdurig verzuim schakelt uw werkgever de bedrijfsarts in om u te laten begeleiden. Op basis van het advies van de bedrijfsarts, stelt u samen een plan van aanpak op, waarin stappen worden vastgelegd die nodig zijn voor een snelle en verantwoorde hervatting van uw werk. Er dient ervoor gezorgd te worden dat u, met of zonder aanpassingen, terug kunt keren in uw eigen werk. Mocht blijken dat dit niet langer haalbaar is, dan begeleidt uw werkgever u bij het zoeken naar ander passend werk binnen of buiten de organisatie.
Uw werkgever mag bij zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld een ernstige verdenking van een onterechte verzuimmelding, een diepgaand onderzoek ter controle van u (laten) uitvoeren. Ook het niet nakomen van het verzuimprotocol kan consequenties voor u hebben. Uw werkgever kan u in dat geval een sanctie opleggen.
Sancties kunnen, na waarschuwing, bestaan uit:
- Een officiële waarschuwing met een afschrift in het personeelsdossier
- Het geheel opschorten van de loondoorbetaling
- Het geheel stopzetten van de loondoorbetaling
- In ernstige gevallen, waaronder het weigeren mee te werken aan herstel, werkhervatting of weigeren van passende arbeid, kan u worden ontslagen