Doel van de re-integratie
Bij langdurig verzuim stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse op. Hierin legt de bedrijfsarts vast wat het doel is van uw re-integratie. Dit kan zijn:
- volledige terugkeer in eigen werk
- gedeeltelijke terugkeer in eigen werk
- terugkeer in eigen werk met aanpassingen
- hervatting in een andere functie bij de eigen werkgever
- gedeeltelijke hervatting in een andere functie bij de eigen werkgever
- gehele of gedeeltelijke hervatting bij een andere werkgever
- anders
In de meeste gevallen is volledige werkhervatting in het eigen werk een haalbaar doel. Als medewerker blijf je bij ziekteverzuim ook altijd recht houden op terugkeer in je eigen functie. In sommige gevallen is het in het begin van het verzuim niet goed mogelijk in te schatten of dit haalbaar is. Of bij verloop van tijd blijkt dat het gestelde einddoel niet haalbaar is. Een arbeidsdeskundige wordt dan ingezet om de arbeidsmogelijkheden in kaart te brengen. Dit kan leiden tot bijstelling van het doel van de re-integratie en dus het plan van aanpak voor de re-integratie.
Arbeidsdeskundig onderzoek
Als blijkt dat het niet langer mogelijk of haalbaar is dat u terugkeert naar uw eigen werk bij uw werkgever, dan gaat u samen met een Arbeidsdeskundige kijken wat de (andere) mogelijkheden zijn. Het doel is dat u aan het werk kan blijven en daarmee uw inkomen blijft behouden.
Conform de wet- en regelgeving heeft u de eerste 104 weken van uw verzuim recht op (volledige) terugkeer in eigen functie bij uw eigen werkgever. Uiterlijk aan het einde van uw eerste ziektejaar bekijkt u met uw werkgever en in overleg met de bedrijfsarts of de terugkeer in eigen werk haalbaar is.
Wanneer u naar verwachting uw eigen werk niet meer kunt uitvoeren, wordt er een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd. Voorafgaand aan dit onderzoek stelt de bedrijfsarts een Inzetbaarheidsprofiel (IZP) op waarin er, op basis van de huidige medische situatie, uw functionele mogelijkheden in kaart worden gebracht. Vervolgens worden de mogelijkheden door een arbeidsdeskundige afgewogen tegen de belasting dat werken met zich meebrengt. Daarmee wordt antwoord gegeven op: kan u met uw beperkingen uw eigen werktaken nog uitvoeren? Zo ja, in welke mate? Zo nee, in hoeverre kan u nog andere (passende) werktaken verrichten bij uw eigen of andere werkgever?
Re-integratie in een andere functie
Mocht op basis van het Arbeidsdeskundig Onderzoek blijken dat terugkeer in uw eigen werk niet langer haalbaar is, dan wordt het doel van uw re-integratie bijgesteld. Maar wat betekent dit precies?
Spoor 1: de verwachting is dat u kunt re-integreren bij uw eigen werkgever. Mogelijk in uw eigen functie met behulp van aanpassingen. Of in een andere functie die beter passend is.
Spoor 2: als re-integratie bij uw eigen werkgever niet mogelijk is, of te onzeker is, dan wordt spoor 2 ingezet. Dit betekent dat u op zoek gaat naar een passend werk bij een andere werkgever. Vaak wordt via ArboTeam dan een re-integratiebureau ingezet die u en uw werkgever hierbij begeleidt.