Verzuimbegeleiding met aandacht voor de mens
Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Het kan hierbij zowel om verzuim vanwege fysieke als mentale redenen gaan. Bij mentale redenen zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan burn-out klachten. In de wet staat dat werkgever en medewerker zich samen met de bedrijfsarts moeten inspannen voor de re-integratie van de betreffende medewerker. Dit zorgt er alleen niet per definitie voor dat de zieke als mens de benodigde aandacht krijgt. Formulieren worden ingevuld omdat ze ingevuld moeten worden. Maar een goed gesprek dat daadwerkelijk tot effectieve re-integratie kan leiden, wordt helaas lang niet altijd gevoerd.
Door personeelstekort en het toenemende, langdurig verzuim komen veel bedrijven in een vicieuze cirkel terecht. De werkdruk neemt toe en dit leidt vervolgens weer tot meer uitval. Leidinggevenden, die vaak een belangrijke rol hebben in de verzuimbegeleiding, komen tijd te kort om verzuimgesprekken naar behoren uit te voeren. Vaak ontbreekt hiervoor ook de nodige kennis en ervaring. Je kunt je dan ook afvragen in hoeverre leidinggevenden überhaupt belast moeten worden met deze specialistische rol.
Onafhankelijke casemanager verzuimbegeleiding
Genoeg reden voor werkgevers om keuzes te maken. De keuze om leidinggevenden dáár in te zetten waar hun competities de meeste waarde toevoegen voor uw organisatie. En de keuze een externe casemanager in te schakelen voor de verzuimbegeleiding. Een specialist die verder kijkt dan alleen het voldoen aan de wetgeving zodat u als werkgever uit die vicieuze cirkel komt.