Uw medewerker kiest zelf voor een behandeling in een ziekenhuis waardoor hij enkele dagen of zelfs weken niet kan werken. Wanneer is er sprake van verlof en wanneer van verzuim? En bent u verantwoordelijk voor de loondoorbetaling?

Wat is het onderscheid tussen een cosmetische en een medische ingreep? Dat is vaak lastig te bepalen. In onze praktijk merken we dat leidinggevenden en/of verzuimverantwoordelijken regelmatig worstelen met dergelijke vragen. Want wat doet u als een werknemer uit persoonlijke overwegingen en niet om medische redenen een ingreep wil ondergaan? Heeft zij/hij recht op loon of dient uw werknemer verlof op te nemen? Wat schrijft de wet voor?

Cosmetische ingreep

Het ondergaan van een cosmetische ingreep valt niet onder het risico van een werkgever. Een werknemer heeft echter het recht om zich ziek te melden, waarbij hij niet verplicht is de oorzaak van het verzuim te melden. Zij/hij heeft ook recht op loon als zij/hij door ziekte niet in staat is te werken. Volgens de wet is er sprake van ziekte als een werknemer tijdens de benodigde herstelperiode van een cosmetische ingreep niet kan werken.

Snel contact opnemen?
Bel 040 – 023 138 50

Een veel voorkomende casus is die de werknemer die een maagverkleining wil ondergaan.

Uit de praktijk

Een veel voorkomende casus is die de werknemer die een maagverkleining wil ondergaan. Zij/hij ervaart weliswaar niet veel klachten vanwege het overgewicht, maar kiest voor een ingreep om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Zij/hij heeft diverse pogingen gedaan om af te vallen, maar dat lukt niet. De HR-afdeling vraagt ArboTeam: zijn we verantwoordelijk voor de hersteltijd na de ingreep, die al gauw zal oplopen naar minimaal 3 à 4 weken, terwijl er geen sprake lijkt van een medische noodzaak?

Het antwoord is simpel: als werkgever ben je volledig verantwoordelijk voor de herstelperiode, want de werknemer kan niet werken door de ingreep en het herstel, oftewel ziekte. Natuurlijk mag je onderling andere afspraken maken over bijvoorbeeld het opnemen van verlofdagen, maar als de werknemer hier niet voor open staat, is de volledige loondoorbetaling voor de werkgever.

Wat is het advies van ArboTeam?

ArboTeam raadt aan, afhankelijk van de verwachtingen van het herstel, een spreekuur in te plannen bij de bedrijfsarts. Deze kan vaststellen of een werknemer na een (cosmetische) ingreep wel, niet of gedeeltelijk kan werken. Tevens kan de bedrijfsarts werknemer en werkgever begeleiden bij de re-integratie, zodat werknemer snel en verantwoord het werk kan hervatten.

Vergroot de mentale weerbaarheid van medewerkers

Van financiële stress tot een hoge werkdruk: elke werknemer krijgt te maken met tegenslag. Een goede mentale weerbaarheid is belangrijk om met negatieve ervaringen om te kunnen gaan. Als werkgever kunt u een hoop doen om te veel stress te voorkomen en de mentale weerbaarheid van uw team te vergroten. Maar hoe herkent u stress bij uw medewerkers? En wat kunt u doen om uw medewerker in dit geval te helpen?
een plan van aanpak opstellen tijdens verzuim

Opstellen Plan van aanpak bij verzuim

Als een medewerker langdurig ziek is, volgen de werkgever en werknemer de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Het doel van deze wet is dat beide zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de medewerker snel en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Een belangrijke stap in dit proces is het opstellen van het Plan van aanpak.
Mindfullness toepassen op de werkvloer

Mindful werken

Het toepassen van mindfulness op de werkvloer kan bijdragen aan het verminderen van stress. Door het verminderen van stress heeft u gelukkigere werknemers en minder verzuim. Teveel prikkels in de omgeving kunnen mindful werken belemmeren. In deze blog worden een aantal tips gegeven om mindfulness toe te passen binnen uw bedrijf.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

Verzuim kan financiële gevolgen hebben voor uw onderneming. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van deze risico’s. Ook hier informeren wij u graag over. Dit doen wij samen met de adviseurs van Vanbreda Risk & Benefits waar ArboTeam onderdeel van is. Zij kunnen u ook adviseren over de mogelijkheden van het verzekeren van deze risico’s.