Aandachtspunten bij het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim
Als een medewerker langdurig ziek is, volgen de werkgever en de medewerker de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Het doel van deze wet is dat beide zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de medewerker snel en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Een belangrijke stap in dit proces is het opstellen van het Plan van aanpak.
Het Plan van aanpak bij verzuim is een standaard formulier van het UWV. De werkgever en de medewerker vullen dit formulier samen in nadat de bedrijfsarts de Probleemanalyse heeft opgesteld. Wij zetten vier aandachtspunten op een rij die van belang zijn bij het opstellen van een Plan van aanpak.
Zie het Plan van aanpak als middel voor een goed gesprek
Bereid het gesprek met uw medewerker goed voor. Welke vragen wilt u stellen? Laat uw medewerker zelf ook nadenken. Welke mogelijkheden ziet de medewerker ten aanzien van het werk? Hoe denkt de medewerker het werk weer te kunnen hervatten? Wat heeft de medewerker nodig om het werk te hervatten?
Vanaf 1 juli 2023 is het vastleggen van de visie van de medewerker en werkgever over de arbeidsmogelijkheden onderdeel van het Plan van aanpak. De verwachting is dat deze toevoeging leidt tot een grotere betrokkenheid bij het re-integratieproces, voor zowel de werkgever als de medewerker.