Verzuim en disfunctioneren. Een complexe situatie.
Een werknemer meldt zich ziek tijdens een functioneringstraject. Regelmatig begeleid ik als casemanager dergelijke casussen en zie ik hoe complex zo’n situatie kan zijn. U krijgt te maken met twee verschillende begeleidingstrajecten, die vaak door elkaar gaan lopen. Wat kunt u het beste doen in zo’n geval? Ik geef graag wat tips, op basis van mijn ervaringen uit de praktijk.
De theorie en de praktijk
Eerst de theorie. Er is sprake van ziekteverzuim als een werknemer niet (volledig) het eigen werk kan doen door een medische reden. Bij disfunctioneren is een werknemer niet geschikt om de functie uit te voeren. Bijvoorbeeld als een werknemer niet aan de gestelde functie-eisen voldoet, of het karakter van de werknemer niet (meer) in de bedrijfscultuur past. In een dergelijk geval is er geen medische reden waardoor een werknemer niet goed functioneert.
En dan de praktijk. Tijdens ziekteverzuim zijn werkgever en werknemer verplicht er alles aan te doen om er voor te zorgen dat de werknemer weer kan terugkeren in zijn of haar eigen functie. Maar is dat bij disfunctioneren nog wel het gezamenlijke doel? En hoe staat het met de motivatie van beide partijen om te werken aan de re-integratie?
Mijn belangrijkste advies: zie een verbetertraject bij disfunctioneren en ziekteverzuimbegeleiding zoveel mogelijk als twee losse trajecten. Lees verder voor tips om dit advies in de praktijk te brengen.