Rechten en plichten werkgever bij verslaafde werknemer

Stelt u voor: één van uw werknemers meldt zich steeds vaker ziek, komt te laat, reageert opvliegend en geïrriteerd op u en uw collega’s, kan zich de laatste weken moeilijk concentreren en maakt een verwarde indruk. Allemaal aanwijzingen die op een verslaving kunnen wijzen. Wat kunt u als werkgever in dit geval doen?
  • U mag als werkgever vanwege de privacy regels niet direct vragen aan een werknemer of hij kampt met verslavingsproblemen.
  • Een verslaving kan een gevolg zijn van verschillende factoren, maar wordt altijd vanuit arbeidsrechtelijk perspectief gezien als een ziekte. Bij het informeren naar een verslaving vraagt u dus in feite naar de medische omstandigheden van de werknemer.
  • Een verslaving uit zich echter vaak in minder functioneren. Hierover kunt u wel in gesprek met uw werknemer.

Wat zijn uw rechten en plichten wanneer een werknemer disfunctioneert ten gevolg van zijn middelengebruik?

Disfunctioneren

U mag werknemer vragen naar de mogelijke oorzaak van zijn verminderde prestaties. Indien werknemer op dat moment niet aangeeft dat er een medische reden is waardoor hij slechter functioneert, kunt u op basis van het disfunctioneren een dossier aanleggen. U geeft uw werknemer een kans zijn functioneren te verbeteren door functioneringsgesprekken te voeren en concrete afspraken vast te leggen voor in het personeelsdossier. Mocht er na verloop van tijd geen verbetering optreden, kunt u een ontslagprocedure opstarten wegens het disfunctioneren van de betreffende werknemer.

Snel contact opnemen?
Bel 040 – 023 138 50


Wat is uw beleid om bedrijfsschade door alcohol, drugs en middelengebruik tegen te gaan?

Rechten en plichten werknemer verslaafd

Zieke werknemer

Het wordt een ander verhaal als de werknemer aangeeft dat hij inderdaad een verslavingsprobleem heeft. In dat geval heeft u te maken met een ‘zieke werknemer’. Het is verstandig contact op te nemen met ArboTeam en u te laten adviseren door onze casemanagers. Zij maken samen met u een inschatting van de situatie en roepen de werknemer eventueel op voor een spreekuur bij de bedrijfsarts. Op basis van het advies van de bedrijfsarts wordt er een re-integratietraject opgestart en een behandelovereenkomst opgesteld. Hierin worden afspraken vastgelegd omtrent de behandeling, tussentijdse evaluaties, werkzaamheden en de mogelijke gevolgen bij het niet nakomen van de afspraken. Met een behandelovereenkomst biedt u de werknemer tijd en mogelijkheden om zich te laten behandelen en uiteindelijk te re-integreren. Indien werknemer niet voldoende meewerkt, kan dit leiden tot beëindiging van de behandelovereenkomst of mogelijk tot ontslag.

Mag u als werkgever in het kader van preventiebeleid uw werknemers laten testen op alcohol en/of drugs?

Volgens de Arbowet bent u als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers. Dit maakt u ook verantwoordelijk voor de risico’s van middelengebruik. Een verslaafde werknemer heeft namelijk negatieve gevolgen voor het functioneren op de werkvloer, kan gevaarlijke situaties veroorzaken voor zichzelf of collega’s of kan schade veroorzaken aan derden door bijvoorbeeld het nemen van belangrijke financiële beslissingen.

Werknemers testen

Het testen van werknemers op het gebruik van alcohol, drugs of geneesmiddelen tijdens werktijd mag alleen als daar specifieke wetgeving voor is. Deze speciale wetgeving is er bijvoorbeeld voor piloten.  Daarbij moet voldoende aandacht zijn voor de waarborgen die de inbreuk op de privacy van de werknemer minimaliseren.

Preventiebeleid

In de STECR Werkwijzer (“verslaving en werk, middelen gebruik en (dis)functioneren op het werk”) worden richtlijnen beschreven die u als werkgever kunt raadplegen bij het formuleren van een alcohol- en drugsbeleid. Hierin legt u regels en afspraken vast die het gebruik van middelen verbied voor en tijdens het werk. Bovendien schetst de STECR Werkwijzer een beeld van de verwachtingen die gelden voor werknemer en werkgever bij verslavingsproblematiek. Deze worden tevens geraadpleegd door kantonrechters.

Tot slot

Verslavingsproblematiek is een lastig en gevoelig onderwerp. Het verstrekken van informatie, het geven van voorlichtingen en zorgen voor een vertrouwenspersoon binnen uw organisatie, kunnen uw werknemers helpen. Deze maatregelingen maken uw werknemers bewust van de negatieve effecten van middelengebruik en de mogelijke problematische gevolgen. Mocht u vragen hebben over verslavingsproblematiek op de werkvloer of wilt u advies van een van onze casemanagers? Neem dan gerust contact met ons op.


Arbodienstverlening tijdens de coronavirus

Arbodienstverlening tijdens het coronavirus

Een telefonisch spreekuur met de bedrijfsarts is sinds een jaar meer regel dan uitzondering. Uit onderzoek van Ipsos bleek dat 15% van 1100 ondervraagde medewerkers toch de voorkeur geeft aan face-to-face contact. Wij spraken met bedrijfsarts mw. de Laat over haar ervaringen het afgelopen jaar.
samenwerking is de basis om tot de beste verzuimaanpak te komen

Samenwerken met de casemanager

Hoe ziet de samenwerking met een casemanager van ArboTeam er uit? Wij hebben een overzicht opgesteld wat u in welke fase van het verzuim van onze casemanagers kan verwachten. Maar ook wat onze casemanagers van u als werkgever verwachten. Want samenwerking is de basis om tot de beste verzuimaanpak te kunnen komen.

Verzuimmeldingen en verzuimduur

Vergelijken we de eerste weken van 2021 met vorig jaar, dan zien we dat we in januari 40% minder nieuwe ziekmeldingen ontvingen. Nu halverwege februari ziet het er naar uit dat we ook deze maand minder nieuwe verzuimmeldingen ontvangen ten opzichte van februari 2020. Goed nieuws?

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.