Week 1: Ziekmelding
Als u door ziekte niet in staat bent te werken, bent u volgens wet- en regelgeving verplicht zich direct bij uw werkgever te melden. In het verzuimprotocol van uw werkgever vindt u waar u zich aan moet houden, welke informatie u moet doorgeven en welke regels er gelden op het moment dat u arbeidsongeschikt wordt. Uw werkgever zal de ziekmelding direct doorgeven aan de casemanagers van ArboTeam. U spreekt met uw werkgever af wanneer er weer contact is, om zodoende samen de voortgang van uw re-integratie te blijven monitoren. Benieuwd wat uw rechten en plichten zijn op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt? Kijk voor meer informatie: rechten en plichten tijdens verzuim.
Week 6: Probleemanalyse
Uiterlijk in de 6e week van uw verzuim vragen wij de bedrijfsarts om een probleemanalyse op te stellen. Na een bezoek aan de bedrijfsarts, worden uw beperkingen vastgesteld en adviseert de arts u en uw werkgever over de mogelijkheden om weer geheel of gedeeltelijk aan het werk te gaan. De bedrijfsarts stelt voorwaarden op over wat nodig is voor uw re-integratie. Denk hierbij aan het aanpassen van uw werkzaamheden, werkplek en werktijden of door middel van een specifieke interventie en/of behandeling. Als werknemer dient u mee te werken aan uw re-integratie. U bent o.a. verplicht om gehoor te geven aan een oproep voor een spreekuur bij de bedrijfsarts. Bent u niet in staat om naar het spreekuur te komen? Neem dan contact met uw werkgever én de casemanager van ArboTeam.
Week 8: Plan van Aanpak
Op basis van de probleemanalyse maakt u samen met uw werkgever zo snel mogelijk (richtlijn binnen 14 dagen) een Plan van Aanpak. Hierin worden stappen die nodig zijn voor een snelle en verantwoorde hervatting van uw werk vastgelegd. U dient de aanpassingen, die door uw werkgever worden aangeboden om terug te keren in uw eigen functie, te accepteren.
Blijf regelmatig met uw werkgever in gesprek over de voortgang van uw re-integratie. U bespreekt het Plan van Aanpak minimaal eens in de zes weken. Als blijkt dat het opgestelde Plan van Aanpak niet meer haalbaar of van toepassing is, door bijvoorbeeld ontwikkelingen in uw belastbaarheid, dan legt u samen nieuwe afspraken vast in een Evaluatie van het Plan van Aanpak.
Download: (eerstejaars)evaluatie
Hulp bij het opstellen van een (evaluatie) van het Plan van Aanpak? Onze casemanagers helpen u graag, te bereiken op telefoonnummer 040- 23 13 850
Week 42: Verzuimmelding aan UWV
Als u in week 42 nog niet (volledig) hersteld bent, dan wordt uw arbeidsongeschiktheid door uw werkgever gemeld bij het UWV.
Week 44: UWV stuurt werkgever en werknemer een brief dat de eerstejaarsevaluatie ingevuld moet worden
U ontvangt van het UWV een herinnering voor het opstellen van de Eerstejaarsevaluatie in week 52.
Week 52: Eerstejaarsevaluatie
Download: eerstejaarsevaluatie
Bent u één jaar ziek? Dan stelt u samen met uw werkgever een eerstejaarsevaluatie op. U blikt samen terug op de re-integratieactiviteiten van het afgelopen jaar. Is het gestelde doel en de gekozen route (re-integratie in eigen of ander werk) nog de goede weg? Stel zo nodig de re-integratiekoers bij en leg (nieuwe) afspraken vast om het doel voor het tweede ziektejaar te bereiken.
Een arbeidsdeskundige brengt zo nodig in kaart welke mogelijkheden er zijn. Kijk hier voor meer informatie: Arbeidsdeskundig onderzoek.
Week 88 t/m 93: Re-integratieverslag en WIA aanvraag
WIA aanvraag
Nadert u het einde van uw tweede ziektejaar en bent u nog (deels) arbeidsongeschikt? Na 104 weken verzuim stopt uw recht op loon bij ziekteverzuim. U ontvangt daarom bericht van het UWV dat u een uitkering kunt aanvragen. De bedrijfsarts brengt hiervoor uw actuele situatie in kaart in een Actueel Oordeel. Met uw werkgever stelt u vervolgens de Eindevaluatie van het Plan van Aanpak op.
U vraagt zelf, uiterlijk in week 93 van uw verzuim, een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) aan bij het UWV met uw DigiD. Uw werkgever dient uw re-integratieverslag in bij het UWV met daarin:
- Probleemanalyse en eventuele bijstellingen
- Plan van Aanpak
- Evaluaties Plan van Aanpak
- Eerstejaarsevaluatie
- Actueel oordeel bedrijfsarts
- Eindevaluatie
- Medische informatie (aangeleverd door u zelf)
- Overige documenten (rapportages van ingeschakelde deskundigen/specialisten)
Let op! De medische informatie ontvangt alleen u van de bedrijfsarts en dient u dan ook zelf (op tijd) aan te leveren bij het UWV.
Op basis van dit verslag beoordeelt het UWV of u samen met uw werkgever alle mogelijkheden heeft benut om weer aan het werk te gaan.
Week 94 t/m 104: De WIA-Keuring
Op basis van het re-integratieverslag beoordeelt het UWV of u samen met uw werkgever alle mogelijkheden heeft benut om weer aan het werk te gaan. Vervolgens wordt door middel van een WIA-keuring gekeken naar uw mate van arbeidsongeschiktheid, wat bepalend is voor welke uitkering u ontvangt en de hoogte daarvan.
De verzekeringsarts nodigt u uit om uw medische situatie in kaart te brengen. De arbeidsdeskundige van het UWV bekijkt vervolgens op basis van deze informatie welke mogelijkheden tot werken u heeft en hoeveel u daarmee zou kunnen verdienen. Als u minder dan 65% van uw huidige loon kunt verdienen, dan krijgt u een WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) uitkering. Als u minder dan 20% van uw loon kan verdienen en hierin geen verandering verwacht wordt, dan heeft u recht op een IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) uitkering.
Na 104 weken
De verplichting om uw loon te betalen stopt voor uw werkgever. Samen bekijkt u of u nog structureel werkzaamheden voor het bedrijf kan verrichten. Uw contract zal zo nodig worden aangepast. Als er geen mogelijkheden voor u zijn, dan kan uw werkgever u ontslaan. Wanneer u geen recht heeft op een WIA uitkering, dan heeft u mogelijk wel recht op een WW uitkering.
Bij welke arbodienst of bedrijfsarts kan ik terecht?
Onveilige werkplek of werkomstandigheden?
ArboTeam B.V.
Kennispoort
John F. Kennedylaan 2
5612 AB Eindhoven
BTW nr: 857189360B01
KvK: 67828167